صنعت گوشیهای هوشمند چندین سنه دچار تکرار شده بود و پس از یک صبر طولانی، گوشیهای تاشو که مدتها قبل در باره آنها گفتگو میشد، به جایی رسیدهاند که میتوانند به طور عمومی عرضه شوند. سامسونگ و هواوی نخستین محصولات اینچنینی را معرفی کردهاند و کل منتظر ورود رسمی آنها به بازار هستند؛ اما آیا امسال سنه خوبی برای خرید یک گوشی تاشو است؟
گوشیهای تاشوی سال 2019 را میتوان دستگاههایی آزمایشی دانست
میدانیم که سامسونگ و هواوی نخستین گوشیهای تاشوی خود را به زودی وارد بازار خواهند کرد؛ اما این گوشیها لغایت اکنون بدست افراد مختلفی مورد بهرهگیری قرار نگرفتهاند. هنوز کسی خارج از مجموعههای سامسونگ و هواوی و چند رسانه معدود این محصولات را لمس نکردهاند و همین مسئله پرتو میدهد این گوشیها احتمالاً هنوز آنقدرها آماده نیستند. هنوز مدتی وقت برای درمان آنها قبل از عرضهی رسمی وجود دارد اما اکثر فعالیتهای پژوهش و گسترش و مهندسی پیش از این سپریدن گرفته و نمیتوانیم انتظار اعمال تغییر ابهت در سختافزار پیش از ورود به بازار را داشته باشیم.
بعضی نشانههای منفی نیز در مورد اولین تاشوهای هوشمند به گوش میرسد. در کنگره جهانی گوشی، رسانهها تازه از وجود یک برآمدگی (یا چیزی همانند به چروک) قابل دیدن در میانهی نمایشگر هواوی مِیت اکس و محل الی شدن آن داده بودند. در نمونهی ساختهشدهی گلکسی فولد سامسونگ نیز در همان نقطه و البته پایین شیشهی نمایشگر چنین اجحاف به چشم میخورد. بسیار جالب خواهد بود اگر شرکتی بتواند این مشکل را حل کند یا مِیت اکس و گلکسی فولد بتوانند الی سررسید عرضهی نهایی به چنان بلوغی برسند که این ایراد را نداشته باشند.
نمایشگر تاشو احتمالاً مشکلسازترین تقدیر گوشیهای جدید باشند اما لولاهای جدید که نخستین بار برای افزودن قابلیت لغایت شدن به گوشیها طراحی شدهاند نیز میتوانند منشاً مشکلاتی باشند. جا دادن قطعات سختافزاری در داخل یک گوشی به طوری که بتوان آن را خم کرد و طراحی کامل گوشی با محوریت لولا که بتواند قطعات را در ساحل هم نگه دارد و تاثیر آنها را نیز کاهش ندهد، میتواند به اندازهی ساخت نمایشگر OLED خمشدنی سخت و پیچیده باشد.
بخش بزرگواری از قابل اطمینان بودن و یکپارچگی گوشیهای هوشمند امروزی از آنجا ناشی میشود که تولیدکنندگان توانستهاند شمار قطعات متحرک گوشی را به عدد صفر نزدیک کنند. اکنون در حین تلاش برای جا دادن نمایشگر بزرگتر در یک فضای کوچکتر، دوباره شمار زیادی قطعهی متحرک اضافه شدهاند که میتوانند یکپارچگی قطعات را لاغر کنند.
نمیخواهیم بگوییم در گوشیهای تاشو با لولاهای ناتوان و غیرقابل اعتمادی مواجه هستیم، ولی این قطعه کاملاً جدید است و بردباری به مشکل خوردنِ آن (چه در ابتدای کاربرد و چه در مدت سررسید متوسط و طولانی) زیاد بالا خواهد بود.
یک سنه صبر کنید، گوشی تاشو واقعاً ارزان میشود
احتمالاً قیمت اعلامشده برای گلکسی فولد و میت اکس را دیده باشید. به ترتیب، 1980 و 2600 دلار که قیمت بسیار فوقانی است. مطمئناً سامسونگ و هواوی از این که از اشتیاق شما برای تهیهی یک محصول جدید و متفاوت پول بیشتر درآورند زیاد شاد خواهند شد، ولی شما باید باهوشتر از آنها باشید.
پس از یک روند طولانی و مشکل توسعه، این گوشیها سرانجام به اولین پله رسیدهاند و میتوانند وارد بازار شوند. فناوری آنها از جنبههای مختلفی همانند نمایشگر، لولا و معماری داخلی به شدت جدید است و بر همین اساس، قیمت آن نیز خیلی بسیار است. این گوشیها آیفون 10 هزار دلاری نیستند؛ این گوشیها بهترین محصول از یک طراحی امتحانشده و ثابتشده نیستند. چیزی که اینجا داریم زیاد نامطمئنتر و ناقصتر است و قیمت آن نیز زیاد بالاتر از حتماً عادی است.
همهی اینها به این معناست که وقتی اولین گامهای این فناوری نوظهور طی شود، میتوانیم شاهد حرکت تولیدکنندههای انبوه سایر و همکاری آنها در فرآوری این گوشیها باشیم. شرکتهای چینی که در زیر آوردن بها نیز شهره هستند، میتوانند به رواج گوشیهای تاشو کمک کنند. برای نمونه شیائومی همین حالا هم به تبلیغ در باره یک فرآورده تاشو میپردازد.
اگر یک سنه صبر کنید، این گوشیهای کمابیش آزمایشی 2000 دلاری تبدیل به گوشیهای تاشوی 1300 دلاری و آزمون پسداده خواهند شد. چرا باید عجله کرد؟ فقط کیف پولتان را بسته نگه دارید و پروانه دهید نخستین عاشقان فناوریهای جدید هزینهی آزمون گوشیهای تاشو را پرداخت کنند. در واقع برای همان افراد مشتاق هم تهیهی نسل بعدی این گوشیها مفیدتر خواهد بود.
به هزینههای وزین تعمیرات فکر کنید
ما هنوز نمیدانیم که این گوشیهای جدید لغایت چه بی گمان تغییر ناپذیر خواهند بود، اما چه بسا از گوشیهای تختی که در حال حاضر استفاده میکنیم، کمدوامتر باشند. همین حال که هم برای تعمیر یک نمایشگر شکستهی OLED باید هزینههای فضایی پرداخت کنیم، حال که به نظرتان تعمیر یا جایگزینی یک پنل انعطافپذیر OLED هفت اینچی برایتان گران تمام نخواهد شد؟
در باره گلکسی فولدِ سامسونگ، حداقل میتوانیم ببینیم که این گوشی به داخل لغایت میشود و نمایشگر اصلی آن تا حدی محافظت میشود؛ هرچند باز هم نمیدانیم که اگر این محصول برخوردی با زمین داشته باشد، چه اتفاقی برای نمایشگرش میافتد. ولی نمایشگر میت اکس به خارج تا میشود و همه فضای گوشه ها-کناره ها گوشی را در بر میگیرد. بر همین اساس، احتمال شکستن این صفحه نمایش دو مساوی گوشیهای معمول معاصر میشود. گارانتی گوشی احتمالاً آسیبهایی را که در استفادهی روزمره ممکن است اتفاق بیفتند را پوشش میدهد اما مسلماً در مورد حوادثی همانند سرنگونی گوشی باید چشم براه یک صورتحساب میلیونی باشید. ضمن اینکه هنوز هیچ قاب محافظی هم برای گوشیهای تاشو طراحی نشده است.
در درازا یک سال، بسیاری از سختیهای اجتنابناپذیر حیات با یک گوشی تاشو مثل چگونه سالم نگه داشتن آنها و بازداری از هزینههای تعمیر سرسامآور مشخص خواهد شد.
نرمافزار بی گمان باگهایی خواهد داشت
بسیاری از تولیدکنندگان در سالهای اخیر، توانستهاند به استوار نکوداشتن در ارائهی بستههای نرمافزاری و بهروزرسانیهای آنها دست یابند. این رخداد برای گوشیهای هوشمند امروزین بسیار مثبت بوده است. حال که با اضافه شدن پیچیدگیهای یک گوشی تاشو، تک تک اجزاء سیستم که اپلیکیشنها هم جزئی از آنها هستند، باید بهروز شده و برای هر دو حالت مفتوح و بستهی گوشی، بهینه شوند.
مدلهای دودمان اول زودتر توسط سازندگان طرد میشوند
این یک ایراد بزرگ است. وقتی یک تولیدکننده محصولی زیاد جدید در گونه خویش را عرضه میکند، همانند اولین آیپد اپل یا همین گوشیها که نخستین تاشوهای هوشمند گیتی هستند، شاید حمایت طولانی مدتی گرفتن نخواهند کرد.